Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is open van 16.00 uur tot bijna middernacht.

De start van de “Nacht” is op de Markt, om 16 uur, met een flashmob. Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt (bron: Wikipedia).

Als de bezoekers de Nieuwe Kerk in stromen, zullen daar twee koren samen lichte geestelijke liederen zingen. Vaak swingende muziek. Bij de ingang worden teksten op papier uitgedeeld; iedereen mag meezingen, zelfs al voordat je een zitplaats in de kerk hebt gevonden.

Om 17 uur wordt een boek ten doop gehouden over de samenwerking tussen de Delftse kerken. De burgemeester van Delft en de algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland nemen een exemplaar in ontvangst.

Aansluitend is er een verrassende lezing van dominee Fennema, voor een breed publiek. Dit is de Hugo de Groot lezing; de lezing gaat niet speciaal over Hugo de Groot maar over een actueel thema in kerk en samenleving: zingeving en identiteit. Hij is als geen ander in staat om deze kwesties te verbinden met het leven en werk van Hugo de Groot, die publiceerde over zeerecht en volkerenrecht, maar ook over theologie.

Om 18.00 uur luiden de kerkklokken van Delft, als teken dat de programma’s in de kerken geopend zijn. Ook de klok van de Nieuwe Kerk luidt.

Iets na 18.00 uur, aansluitend op het klokgelui, wordt het carillon van de Nieuwe Kerk een half uurtje bespeeld door Henk Groeneweg, onze stadsbeiaardier. In dit geval wordt geestelijke muziek gespeeld – en dat hoort men niet vaak meer op het carillon!

Van 19.30 uur tot ongeveer 20.30 uur is er een cantatevesper in de Nieuwe Kerk. Een prachtige uitvoering van BWV “Ich hatte viel Bekümmernis”,  Muziek en zang wordt verzorgd door studenten van het conservatorium, jonge musici, solisten en enthousiaste koorzangers. Uniek is ook dat deze cantate twee keer klinkt, want vanaf ca. 19.00 uur is er een openbare repetitie van hetzelfde muziekstuk in de Nieuwe Kerk. Dan kan iedereen met eigen ogen aanschouwen wat er allemaal bij komt kijken voordat een cantate goed klinkt! Direct daarna is dan de officiële uitvoering. In het eerste deel van deze wordt de diepe droefheid muzikaal geschetst van de menselijke ziel die teveel pijn, moeilijkheden en lijden ondergaat en niet kan geloven dat God er voor haar/hem is, om uiteindelijk uit te komen bij de verzekering dat je je beter geen zorgen hoeft te maken en dat de Heer er voor je is. Het tweede deel verschilt dan ook muzikaal sterk van het eerste deel. Daarmee past deze cantate uitstekend bij het thema van deze Delftse Kerkennacht: Nacht van de kerk. De muziek beweegt van donker naar licht.

Na de cantatevesper, om ongeveer 20.45 uur  20.15 uur begint de eerste organist te spelen in de Nieuwe Kerk. Er zijn drie organisten: Arnold Dekker, Peter Rodenburg en Aad v.d. Meer. De laatste twee behoeven geen nadere introductie in Delft. Arnold Dekker is een 13-jarige virtuoos op het kerkorgel! Zij spelen om beurten, en stimuleren elkaar om het beste te laten horen. Zij blijven spelen tot ongeveer 22.30 uur.

Om 22.30 gaan alle kerken dicht behalve de Nieuwe Kerk. Daar spoedt iedereen zich dan heen. Om 23.00 uur is daar bij wijze van afsluiting van de Kerkennacht een oecumenische bijeenkomst, dat wil zeggen een bijeenkomst met veel geloven bijeen. Iedereen mag meezingen. Er is voor deze bijeenkomst speciaal een programmaboekje geschreven door voorgangers uit verschillende Delftse kerken, dat bij de deur wordt uitgereikt. Ook dan is er natuurlijk orgelbegeleiding.