‘Dwalen door verhalen’ nodigt uit tot gesprek

‘Dwalen door verhalen’ is een prenten- en verhalenboek bij de Bijbel voor mensen met geheugenproblemen. Dit boek werd op 7 december door Jos de Visser, vrijwilliger van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) overhandigd aan Anita van Velzen, projectcoördinator bij de Jessehof. Het doel van het NBG is om de Bijbel dichtbij te brengen. 

Tijdens de inloopochtend werden enkele bladzijden van het boek met de bezoekers besproken. “Waar denk jij aan als je in de ochtend de zon ziet”, “Waar wordt je nog meer warm van”. Met spontane antwoorden kwam er mooie gesprekken op gang over het thema Opstaan. De vrijwilligers van het NBG wensten alle bezoekers toe dat het boek tot mooie momenten, herinneringen en gesprekken mag leiden.

Dwalen door verhalen is een kleurrijk boek dat kan helpen om in gesprek te komen met mensen met o.a. geheugenproblemen. Het roept herinneringen op aan alledaagse momenten van vroeger en nu, met behulp van bijbelverhalen. Dwalen door verhalen is geschreven en geïllustreerd door Hadewey Buitenwerf en uitgegeven door het NBG.  Het boek is aangeboden aan de Jessehof, niet omdat daar veel vergeetachtige mensen komen, maar omdat bezoekers op een laagdrempelige manier graag in gesprek komen over alledaagse herinneringen en bijbelse thema’s en omdat de Jessehof een aansprekende bekende plek is voor alle bewoners van Delft.

Het boek is verdeeld in twintig thema’s, zoals eten, liefde en verzorging. Deze worden verbeeld in prenten en gekoppeld aan bijpassende Bijbelverhalen. Ook zijn er bij elk thema gespreksvragen. Het boek helpt niet alleen mensen met geheugenproblemen, maar vormt ook een gespreksingang voor verzorgenden en familieleden.

Dwalen door verhalen is verkrijgbaar bij boekhandel De Bijbel In ( Voldersgracht 30a, Delft) en www.bijbelgenootschap.nl.

Geplaatst in Kerkelijk nieuws, Plaatselijke organisaties.